Gyógytorna

Számos tényező és testi változás befolyásolja a medencefenék izmainak megfelelő működését, amelynek diszfunkciója jellemzően már csak akkor kap figyelmet, amikor konkrét panaszok jelentkeznek, inkontinencia, krónikus székrekedés, aranyér, krónikus kismedencei fájdalom, kismedencei süllyedések vagy szexuális diszfunkciók formájában. A kismedencei panaszok többnyire nehezen foghatóak meg, így a páciensek részére sem egyértelmű sok esetben, hogy milyen szakértőhöz forduljanak panaszok esetén. Ennek hozadékaként sokan évekig élnek a tünetek fogságában, szégyenérzetben, segítség nélkül. A célirányosan a medencefenék izmainak megerősítését célzó kismedencei gyógytorna olyan speciális tornagyakorlatokat jelent, amelyek célja a kismedence és a hozzá kapcsolódó izmok megerősítése és megfelelő regenerációja. A medencefenék izmainak állapotfelmérést, valamint a meggyengült izmok megerősítését célzó hatékony terápiák kialakítása intézményünkben kismedencei gyógytornász-fizioterapeuta segítségével történik.
A medencefenék izomzat terápiás kezelése hatékonyan alkalmazható várandósoknál a szülésre való felkészülésben, a szülés utáni rehabilitáció folyamatában, inkontinenca, krónikus székrekedés, IBS (irritábilis bél szindróma), aranyér, krónikus kismedencei fájdalom, kismedencei süllyedések, valamint szexuális diszfunkciók kezelésében.

Fennálló panaszok esetén javasolt a kezelőorvossal, valamint gyógytornásszal konzultálni, aki a kórelőzmények ismeretében, az egyéni állapot és igények alapján állítja össze a célirányos terápiákat. A kismedencei gyógytorna hatékony eszköze lehet a már fennálló panaszok kezelésének, vagy prevenciós jelleggel azok megelőzésének, ez azonban csak egy része az intim egészség fenntartásának. A megfelelő testmozgás, a helyes testtartás, valamint az egészséges életmód szintén elengedhetetlen részei a kismedencei diszfunkciók megelőzésének.

Kapcsolódó szolgáltatások

Szülés utáni regenerációt elősegítő gyógytorna

Szülés utáni regenerációs program segítségével - függetlenül a várandósság befejezésének módjától - a mozgással és életmódbeli változtatásokkal támogatjuk kismamáinkat. A gyógytorna program akár már a gyermekágyi szakasz első napján elkezdhető.

Várandósság alatti, szülésre felkészítő gyógytorna

A női test a várandósság kilenc hónapja alatt számos változáson megy keresztül annak érdekében, hogy a magzat egészségesen fejlődhessen. Kiemelten fontos ezért, hogy célirányos tornagyakorlatokkal és életmódbeli változtatásokkal támogassuk a szöveti regenerációt a várandósság ideje alatt.

Medencefenék izomzat tréning biofeedback módszer segítségével

Számos tényező és testi változás befolyásolja a medencefenék izmainak megfelelő működését. A biofeedback terápia magyar és nemzetközi szakmai ajánlások alapján is az egyik legbiztosabb módja a megfelelő medencefenék izomzat tréning elsajátításának.

Szexuális diszfunkciók kezelése biofeedback módszer segítségével

A clevelandi klinika egyik kutatása szerint a nők 43%-át és a férfiak 31%-át érinti bizonyos fokú szexuális diszfunkció. Ahhoz, hogy a probléma kezelhető legyen, feltétlenül beszélned kell az orvosoddal. Előfordulhat, hogy a szexuális problémák valamilyen más betegséget jeleznek.

Krónikus kismedencei fájdalom kezelése

A krónikus kismedencei fájdalom szindróma egy hosszú ideig tartó fájdalommal járó állapot a kismedencei területen. A biofeedback intim tréning segítségével jelentős életminőség-javulás érhető el pácienseinknél a panaszok hatékony kezelésében és az életminőség hosszú távú javításában.

Inkontinencia kezelése

Az akaratlan vizeletcsepegés hátterében legtöbb esetben a medencefenék izmainak gyengülése áll. A biofeedback terápia az egyik legbiztosabb módja a megfelelő medencefenék izomzat tréning tudatos elsajátításának és a vizeletinkontinencia panaszok hatékony kezelésének.