Hideg vagy Meleg Göb – Mi a teendő velük?

Pajzsmirigy göb jelenlétére leggyakrabban pajzsmirigy ultrahang vizsgálat során derülhet fény.

Ilyen esetben jogosan merülhet fel a kérdés, hogy merre tovább, mi legyen a következő lépés? Endokrinológus szakorvosaink bevonásával erre a kérdésre kerestük a választ.

Míg az ultrahang segítséget nyújt a pajzsmirigy göb méretének, belső szerkezetének vizsgálatában, addig a göbök viselkedésének meghatározásához a pajzsmirigy göb izotópos vizsgálata adhat segítséget. A vizsgálat során a szakorvos képet kap arról, hogy hideg vagy meleg göbbel áll szemben. A pajzsmirigyről kapott színes felvételen látható piros területek meleg göb jelenlétére utalnak, míg hideg göb esetén kék szín rajzolódik ki.

pajzsmirigy göb ultrahang

Ez a lépés fontos diagnosztikai jelentőséggel bír és a kezelés további menetét is nagymértékben befolyásolhatja – szigorúan mindig az egyéb paraméterek vizsgálata mellett.

Meleg Göb

A meleg göb pajzsmirigy túlműködést jelezhet, amelynek olyan jellegzetes tünetei jelentkezhetnek, mint a heves szívdobogás, belső feszültség vagy normál étvágy mellett is jelentkező fogyás. Szerencsére a meleg göbök többnyire jóindulatúak, az általuk kiváltott tüneteket és az elváltozás okát azonban szükséges kezelni.

Hideg Göb

A hideg göbök kisebb számban fordulnak elő, azonban sokkal nagyobb odafigyelést kívánnak, mivel lehetnek akár rosszindulatúak vagy idővel azzá válhatnak. Éppen ezért az endokrinológus szakorvos szövettani vizsgálatot, azaz ultrahang vezérelt vékonytű-biopsziás mintavételt rendelhet el az esetleges rosszindulatú elváltozások kizárására.

Időpontfoglalási igény küldése

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az űrlapot és kollégáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

További cikkek

Korábban a plasztikai sebészet a nők kiváltságának számított, a férfiaknak szánt eljárások kevésbé voltak elfogadottak, sőt sok esetben tabunak számítottak. Azonban a modern társadalomban ez a megközelítés jelentősen megváltozott.
A plasztikai sebészetnek nem az éppen aktuális szépségideálok megvalósításáról kellene szólnia, hanem az egyedi szépség tiszteletéről, hiszen az egyedi vonások hangsúlyozása segít megtalálni és kifejezni saját szépségünket.