Mi a jelentősége a pajzsmirigy ultrahang vizsgálatnak?

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat gyors és fájdalommentes módja az elváltozások felismerésének. A diagnosztikai eljárás pajzsmirigy göbök méretének és kiterjedésének felismerésében, valamint azok utókövetésében is kiemelten fontos szerepet játszik.

Bár pajzsmirigy működési zavarok alap diagnózisához laborvizsgálatra van szükség, amely alapján megállapítható a pajzsmirigy betegség megléte (alul-, vagy túlműködés, autoimmun folyamatok), a pontos diagnózishoz elengedhetetlen a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata is, hiszen ez pontos képed ad a pajzsmirigy szerkezetéről, állapotáról, esetleges gyulladásos-, vagy göbös folyamatokról.


A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat teljesen fájdalommentes, nem igényel különösebb előkészületet, mindössze 15 perc alatt elvégezhető, a kezelőorvos pedig azonnali kiértékelést ad. Mivel az ultrahang eljárás nem jár sugárterheléssel, így a vizsgálat várandósság alatt is biztonsággal elvégezhető.

pajzsmirigy ultrahang
Pajzsmirigy ultrahang nem jár sugárterheléssel, így a vizsgálat várandósság alatt is biztonsággal elvégezhető.

Tekintettel, hogy bizonyos pajzsmirigy eltérések nagyrésze a kezdeti időszakban szinte semmilyen panaszt nem okoz, a pajzsmirigy ultrahang vizsgálatot nem csak panaszok esetén javasolt elvégeztetni, hanem akár szűrővizsgálati jelleggel is. Az egyes elváltozások időben való felismerése jelentősen segíti a gondozási folyamatot és csökkenti a további panaszok, szövődmények kialakulásának kockázatát.

Milyen esetekben javasolt a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata?

  • pajzsmirigy betegségre utaló kóros laborértékek esetén
  • gyulladásos pajzsmirigy betegségek esetén
  • pajzsmirigyen található göbök vizsgálatára
  • már ismert pajzsmirigy göbök, pajzsmirigy ciszták állapotának követésére
  • látható, tapintható pajzsmirigy megnagyobbodás esetén
  • pajzsmirigy műtétek utáni állapotkövetésre

A pajzsmirigy vizsgálata mellett, minden esetben javasolt a nyaki lágyrészek és nyaki nyirokcsomók ultrahang vizsgálata is az esetleges kóros elváltozások megfelelő diagnosztizálására. Pajzsmirigy göbösödés esetén a méretében nagyobb (1cm feletti), vagy szerkezetileg gyanús pajzsmirigy göbök tekintetében, minden esetben további kivizsgálás is indokolt lehet.

Intézményünk pajzsmirigy szakorvosai szükség szerint FNAB vizsgálatot, azaz a göbök ultrahang vezérelt vékonytű-biopsziás mintavételét is elvégzik, hogy gyors és megbízható eredményt kapjunk a göb biológiai viselkedését illetően.

Időpontfoglalási igény küldése

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az űrlapot és kollégáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

További cikkek

A szemhéjplasztika az egyik legpopulárisabb beavatkozás a plasztikai sebészet berkein belül. Ezért mi vettük a bátorságot és utánajártunk, hogy miben rejlik a népszerűsége és hogyan járul hozzá az igéző tekintethez.
Az arcplasztika egy igen sokszínű eljárás, amely mindig az egyedi igényekhez igazodik és plasztikai sebész sok éves szakmai tapasztalatával kiegészítve egy új szintre emeli az arc újrafiatalítását.
Korábban a plasztikai sebészet a nők kiváltságának számított, a férfiaknak szánt eljárások kevésbé voltak elfogadottak, sőt sok esetben tabunak számítottak. Azonban a modern társadalomban ez a megközelítés jelentősen megváltozott.
A plasztikai sebészetnek nem az éppen aktuális szépségideálok megvalósításáról kellene szólnia, hanem az egyedi szépség tiszteletéről, hiszen az egyedi vonások hangsúlyozása segít megtalálni és kifejezni saját szépségünket.