Hideg vagy Meleg Göb – Mi a teendő velük?

Pajzsmirigy göb jelenlétére leggyakrabban pajzsmirigy ultrahang vizsgálat során derülhet fény.

Ilyen esetben jogosan merülhet fel a kérdés, hogy merre tovább, mi legyen a következő lépés? Endokrinológus szakorvosaink bevonásával erre a kérdésre kerestük a választ.

Míg az ultrahang segítséget nyújt a pajzsmirigy göb méretének, belső szerkezetének vizsgálatában, addig a göbök viselkedésének meghatározásához a pajzsmirigy göb izotópos vizsgálata adhat segítséget. A vizsgálat során a szakorvos képet kap arról, hogy hideg vagy meleg göbbel áll szemben. A pajzsmirigyről kapott színes felvételen látható piros területek meleg göb jelenlétére utalnak, míg hideg göb esetén kék szín rajzolódik ki.

pajzsmirigy göb ultrahang

Ez a lépés fontos diagnosztikai jelentőséggel bír és a kezelés további menetét is nagymértékben befolyásolhatja – szigorúan mindig az egyéb paraméterek vizsgálata mellett.

Meleg Göb

A meleg göb pajzsmirigy túlműködést jelezhet, amelynek olyan jellegzetes tünetei jelentkezhetnek, mint a heves szívdobogás, belső feszültség vagy normál étvágy mellett is jelentkező fogyás. Szerencsére a meleg göbök többnyire jóindulatúak, az általuk kiváltott tüneteket és az elváltozás okát azonban szükséges kezelni.

Hideg Göb

A hideg göbök kisebb számban fordulnak elő, azonban sokkal nagyobb odafigyelést kívánnak, mivel lehetnek akár rosszindulatúak vagy idővel azzá válhatnak. Éppen ezért az endokrinológus szakorvos szövettani vizsgálatot, azaz ultrahang vezérelt vékonytű-biopsziás mintavételt rendelhet el az esetleges rosszindulatú elváltozások kizárására.

Időpontfoglalási igény küldése

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az űrlapot és kollégáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

További cikkek

A szemhéjplasztika az egyik legpopulárisabb beavatkozás a plasztikai sebészet berkein belül. Ezért mi vettük a bátorságot és utánajártunk, hogy miben rejlik a népszerűsége és hogyan járul hozzá az igéző tekintethez.
Az arcplasztika egy igen sokszínű eljárás, amely mindig az egyedi igényekhez igazodik és plasztikai sebész sok éves szakmai tapasztalatával kiegészítve egy új szintre emeli az arc újrafiatalítását.
Korábban a plasztikai sebészet a nők kiváltságának számított, a férfiaknak szánt eljárások kevésbé voltak elfogadottak, sőt sok esetben tabunak számítottak. Azonban a modern társadalomban ez a megközelítés jelentősen megváltozott.
A plasztikai sebészetnek nem az éppen aktuális szépségideálok megvalósításáról kellene szólnia, hanem az egyedi szépség tiszteletéről, hiszen az egyedi vonások hangsúlyozása segít megtalálni és kifejezni saját szépségünket.